Φοροτεχνικές Υπηρεσίες

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν φορολογικά, ασφαλιστικά ή εργασιακά θέματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Υποχρεωτικά μέσω λογιστή οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος- Ποιους αφορά το νέο μέτρο

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 08:23

Υποχρεωτικά μέσω λογιστή θα υποβάλλονται οι δηλώσεις για περισσότερους από 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και όσους διαθέτουν μπλοκάκι. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, από τον φετινό Ιανουάριο καθίσταται υποχρεωτικό να υπογράφονται από λογιστή οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όλων όσοι έχουν έσοδα από 30.000 ευρώ και πάνω τον χρόνο, αντί 50.000 ευρώ ή 150.000 που ίσχυε παλαιότερα.

Από τη νέα ρύθμιση φαίνεται να απαλλάσσονται οι μικροί και πολύ μικροί επαγγελματίες με χαμηλά έσοδα, κάτω από 1.000- 2.000 ευρώ τον μήνα Με το νέο καθεστώς, περνάει στους φοροτεχνικούς η ευθύνη για την ακρίβεια των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν από φέτος οι επιτηδευματίες πελάτες τους. Και αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνουν να προβαίνουν και σε αναλυτική κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα φορολογητέα έσοδα. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια το υπουργείο Οικονομικών είχε διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις με υπογραφή λογιστή. Αρχικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες το πλαφόν τζίρου είχε οριστεί στα 150.000 ευρώ (με απλογραφικά ή βιβλία Β’ κατηγορίας) ενώ τα τελευταία χρόνια είχε μειωθεί στα 50.000 ευρώ.

Σκοπός του μέτρου είναι να απεμπλακούν οι εφορίες από το κυνήγι της μεγάλης μάζας των φορολογουμένων, ώστε να επικεντρωθεί όλος ο μηχανισμός σε διασταυρώσεις για υποθέσεις που θεωρούνται ύποπτες. Στις περιπτώσεις αυτές οι λογιστές πρέπει να διασφαλίζουν την ακρίβεια των δηλώσεων και φέρουν ευθύνη για τα στοιχεία που περιλαμβάνουν. Σε περίπτωση που εντοπίζονται ανακρίβειες στις δηλώσεις ο φοροτεχνικός χάνει την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Για το Δημόσιο, πάντως, το όφελος είναι πολλαπλάσιο: από την άμεση αύξηση των κερδών των λογιστών (συν ΦΠΑ) μέχρι την αύξηση όλων των φορολογικών εσόδων επειδή οι λογιστές θα είναι υπεύθυνοι για την ορθή φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται και αυξάνουν τα φορολογητέα κέρδη, προτού υποβληθεί κάθε δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Τελευταία Νέα