Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρία σενάρια για τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Υγείας

ΝΕΑ ΕΟΠΥΥ Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 13:11

Ριζικές αλλαγές στο "καθεστώς" των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ της Yγείας (ΕΟΠΥΥ) προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη στην ενδιάμεση έκθεση της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικά, προτείνεται η "αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και με τους αυτοαπασχολούμενους". Η ίδια έκθεση επισημαίνει πως "εναλλακτικά" θα μπορούσε να υπάρξει "διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος αναλογικών εισφορών αλλά με ακόμα πιο χαμηλό πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών υγείας". Τέλος, επισημαίνεται πως "το σχετικό κενό (σ.σ. από την αλλαγή στις εισφορές υγείας) θα καλυφθεί από γενικά φορολογικά έσοδα".

Mε βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή Πισσαρίδη συστήνει τρία σενάρια θέσπισης: είτε ενός "σταθερού ποσού", είτε ενός "συστήματος λίγων κλάσεων", είτε τέλος ενός "ακόμα πιο χαμηλού πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών υγείας" στα πλαίσια όμως του υφιστάμενο πλαισίου.

Το πρώτο σενάριο ("σταθερό ποσό") σημαίνει πως θα μπορούσε να επιβληθεί ένα ενιαίο "ασφάλιστρο" υπέρ της υγείας για όλους τους μισθωτούς (ανεξάρτητα από τις αποδοχές τους), αντί της σημερινής εισφοράς 6,9% η οποία επιβάλλεται επί των μικτών αποδοχών τους και την οποία μοιράζονται εργοδότες και εργαζόμενοι. Σε σχέση με το δεύτερο σενάριο ("σύστημα λίγων κλάσεων), πρόκειται για μία παραλλαγή του πρώτου σεναρίου, καθώς αντί για ένα ενιαίο ασφάλιστρο, θα μπορούσαν να υπάρχουν πχ δύο, όπως ισχύει για τους αυταπασχολούμενους, από την 1η Ιανουαρίου 2020. Το τρίτο σενάριο ("διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος αναλογικών εισφορών αλλά με ακόμα πιο χαμηλό πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών υγείας") σημαίνει πως θα μπορούσε να παραμείνει μεν η εισφορά 6,9% επί των μικτών αποδοχών, αλλά να υπάρξει ένα "πλαφόν" στο ύψος τους, πάνω από το οποίο δεν θα αυξανόταν σαν ποσό η εισφορά υπέρ της υγείας.

Για το Ασφαλιστικό, η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει "αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική". Επίσης συστήνει "πληρέστερη μετάβαση συντάξεων σε σύστημα τριών πυλώνων  (σ.σ. δημόσιας, επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης) με μείωση εισφορών και ενισχυμένους βαθμούς ελευθερίας των νοικοκυριών στη διαχείριση".

Πηγή: www.capital.gr