Δευτέρα - Παρασκευή: 08:00 - 18:00

Τα SOS για να μην είναι "φουσκωμένο" το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Φορολογικά Νέα Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 12:17

Έως το τέλος του Αυγούστου μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων προκειμένου να μην είναι "φουσκωμένο" το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.


Αναφορικά με τις τροποποιητικές δηλώσεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τους παραμένει ανοιχτή και όσοι ιδιοκτήτες έχουν εντοπίσει διαφορές στην έκταση του αγροτεμαχίου, σε τετραγωνικά, στον όροφο ή στην ηλικία των οικημάτων τους ή ακόμη και λάθη που έχουν να κάνουν με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο μπορούν να προχωρήσουν σε νέα καταχώριση ή σε διορθώσεις μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που προκύψει μείωση φόρου, πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει δικαιολογητικά στην Εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.


Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 είναι τα εξής:


Επιφάνεια:
Σε άλλο σημείο αναγράφεται η καθαρή επιφάνεια των κύριων χώρων και σε ξεχωριστό οι βοηθητικοί χώροι ώστε να μην αθροίζονται και να προκύπτει μεγαλύτερος φόρος από αυτόν που πραγματικά αναλογεί. Σε αυτή την περίπτωση χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο καταστήματος.

Ηλικία- Όροφος:
Στην περίπτωση της ηλικίας του ακινήτου πρέπει να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του και όχι το έτος αποπεράτωσης του. Στην περίπτωση των ορόφων πολύ συχνά είναι τα λάθη που αφορούν τις μεζονέτες. Η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση δήλωσης της μεζονέτας, ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος της.


Απόσταση από τη θάλασσα:
Για λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα και συγκεκριμένα για μικρότερη των 700 μέτρων, υπάρχει προσαύξηση στον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.


Επαγγελματικοί χώροι:
Έχει εντοπιστεί σε πολλές περιπτώσεις η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Όμως οι αποθήκες έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή τις κατοικίες.


Επικαρπία:
Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή διότι από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. 


Ημητελή κτίσματα:
Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. 


Αγροτεμάχια:
Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 5 και έτσι ο φόρος αυξάνεται σημαντικά. Αν όμως το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν αυξάνεται.

Τελευταία Νέα

Ενημέρωση

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε έγκαιρα ειδοποιήσεις για φοροτεχνικά ζητήματα.

Terms and Conditions

GDPR Compliance Σεβόμαστε το απόρρητό σας

που θα μας βρείτε

Διέυθυνση
Καλυψούς 110, Χαροκόπου, 176 76 Καλλιθέα Αττικής
Τηλέφωνο
+30 210 9599381