Ασφαλιστικά Ζητήματα

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν ασφαλιστικά, φορολογικά ή εργασιακά ζητήματα καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Ασφαλιστικό: Έρχονται ευνοϊκές αλλαγές για τους συνταξιούχους

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023 07:06

Πέντε βασικές αλλαγές προς όφελος των συνταξιούχων φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το φθινόπωρο.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις αφορούν τα εξής:

Εισφορά αλληλεγγύης

Μειώνεται το ποσοστό παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης αφού διαπιστώθηκε ότι η εισφορά αυτή μειώνει δραστικά τις αυξήσεις στις συντάξεις που καταβάλλονται ετησίως. 

Απασχόληση συνταξιούχων

Διπλό σύστημα παρακράτησης, διαφορετικό για μισθωτούς και άλλο για ελεύθερους επαγγελματίες, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2024, προκειμένου να αναπτυχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα τα απαραίτητα λογισμικά. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο σενάριο, δεν θα υπάρχει «αφορολόγητο» εισόδημα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και η νέα παρακράτηση θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Σύνταξη με χρέη

Αλλη διάταξη θα προβλέπει αύξηση του ορίου χρέους για συνταξιοδότηση.

Συντάξεις χηρείας

Οι δικαιούχοι, μετά την τριετία, χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και θα επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, αλλά όχι με αναδρομική ισχύ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και το σχετικό μέτρο θα προωθηθεί στη Βουλή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανόν μαζί με το επίδομα στήριξης λόγω ακρίβειας των ευάλωτων ομάδων. Το μέτρο που αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα αφορά την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. 

 

Τελευταία Νέα