Ασφαλιστικά Ζητήματα

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν ασφαλιστικά, φορολογικά ή εργασιακά ζητήματα καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυξημένες οι ασφαλιστικές εισφορές- Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας έως τις 31/01

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 07:21

Αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές φέρνει ο πληθωρισμός την ώρα που οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες καλούνται να επιλέξουν έως και τις 31 Ιανουαρίου ασφαλιστική κατηγορία. Οι νέες «φουσκωμένες» εισφορές θα πληρωθούν για πρώτη φορά στα τέλη Φεβρουαρίου, ότανοι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλλουν τις οφειλές Ιανουαρίου.

Πώς διαμορφώνονται οι «νέες» ασφαλιστικές εισφορές
 
Η αύξηση των εισφορών είναι ανάλογη του πληθωρισμού και έτσι οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών αναπροσαρμόζονται σε ποσοστό 9,6%.
  • Πρώτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 230, 16 ευρώ (+ 21 ευρώ) από 210 ευρώ που είναι σήμερα (για τον κλάδο σύνταξης και υγείας)
  • Δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα διαμορφωθούν στα 276,19 ευρώ από 252 ευρώ που είναι σήμερα
  • Τρίτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 330,99 ευρώ από 302 ευρώ που είναι σήμερα
  • Τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα διαμορφωθούν στα 397,85  ευρώ από 363 ευρώ που είναι σήμερα
  • Πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα ανέλθουν στα 476,76 ευρώ από 435 ευρώ που είναι σήμερα
  • Έκτη ασφαλιστική κατηγορία: οι εισφορές θα διαμορφωθούν στα 620,34 ευρώ από 566 ευρώ που είναι σήμερα.

Υπάρχει ωστόσο και μια ειδική κατηγορία για τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν οι νεοεισερχόμενοι. Το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτή την κατηγορία θα διαμορφώνεται στα 138,096 ευρώ από 126 ευρώ που είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι εισφορές είναι σε διαδικασία αναπροσαρμογής, οι επαγγελματίες καλούνται κανονικά να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κλίμακα. Σε λειτουργία άλλωστε έχει τεθεί στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης- δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023. ιευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση- δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

Τελευταία Νέα